Perancangan awalnya nak makan malam di Restoran Mayang Sari.
Yong pernah makan di situ, dan makanannya sedap2.
Terutama sekali hidangan Ikan Siakap Masak Stim.
Tapi rezeki tak menyebelahi kami, bila kami tiba di situ, restoran pula ditutup.
Dah sudah..Tak tahu nak makan di mana.
Minggu lepas kami dah cuba di Medan Ikan Bakar PD, tak menepati selera.
Yong mengambil keputusan untuk cuba cari tempat lain.
Kemudian kelihatan signage 'Nasreen Seafood'.
Ruang meletak kenderaan pun nampak luas.
So, why not give it a try.
Perut pun dah berlagu ni.
Perkara pertama yang menjadi perhatian Yong sefamili, "banyaknya lalat atas meja!"
Hampir2 saja Yong meninggalkan premis ni.
Tapi sebab muka Yop semacam tak membantah, jadi Yong duduk bagai terpaksa.
Yong minta budak waiter pasangkan kipas.
Halau lalat.
Di restoran ini, kita tak boleh pilih2 ikan.
Tidak seperti kebanyakan restoran makanan laut di PD.
Jadi Yong tak boleh nak beri pendapat tentang tahap kesegaran makanan laut di sini.
Agak menjengkelkan juga bila budak lelaki ni bawa menu, mukanya masam kelat.
Yong tak suka betul sikap sombong macam tu waktu bekerja.
Kalau rasa tak suka kerja ambil pesanan, melayan pelanggan, carilah kerja di tempat lain.
Awak tu muda, macam2 kerja boleh dibuat, dik.
Oleh kerana restoran ni masak masakan ala Thai, jadi nama masakan pun guna nama2 Thai.
Ada banyak yang Yong tak faham.
Jadi Yong bertanya dengan baik
"Dik, yang ni masakkan nya macam mana?"
"Entah. Mana saya tahu. Bukan saya yang masak."
Eiiiiii...sakit betul hati Yong dengan jawapan macam tu.
Habis tu, takkan kau nak harap pelanggan pergi kat dapur tanya tukang masak setiap kali nak order makanan. Hampir2 sahaja Yong bangun dan tinggalkan restoran ni.
Tapi Yop macam cool je.
Maka, Yong pun act cool.
Kami memesan Ikan Siakap Masak Stim, Lala Masam Manis,
Sotong Goreng Tepung dan Sayur Campur Goreng.
Satu2nya perkara yang positif dari restoran ni ialah,
makanan siap kurang dari 10 minit rasanya.
Cepat sungguh.
Macam dah siap masak awal2 je.
Sayur goreng campur.
"Kalau macam ni, baik orang masak sendiri kat rumah, lagi best", Yop mengomel.
Order sotong goreng tepung, yang datang cucur tepung.
Andaikata Yong ke Port Dickson di lain masa, tidak akan Yong datang ke mari lagi.
Sudahlah pekerjanya sombong bukan main, bahan masakannya tidak segar.
Untuk apa yang kami makan ni, harganya RM70++
Sangat tak berbaloi.
Yong pernah makan di situ, dan makanannya sedap2.
Terutama sekali hidangan Ikan Siakap Masak Stim.
Tapi rezeki tak menyebelahi kami, bila kami tiba di situ, restoran pula ditutup.
Dah sudah..Tak tahu nak makan di mana.
Minggu lepas kami dah cuba di Medan Ikan Bakar PD, tak menepati selera.
Yong mengambil keputusan untuk cuba cari tempat lain.
Kemudian kelihatan signage 'Nasreen Seafood'.
Ruang meletak kenderaan pun nampak luas.
So, why not give it a try.
Perut pun dah berlagu ni.
Perkara pertama yang menjadi perhatian Yong sefamili, "banyaknya lalat atas meja!"
Hampir2 saja Yong meninggalkan premis ni.
Tapi sebab muka Yop semacam tak membantah, jadi Yong duduk bagai terpaksa.
Yong minta budak waiter pasangkan kipas.
Halau lalat.
Di restoran ini, kita tak boleh pilih2 ikan.
Tidak seperti kebanyakan restoran makanan laut di PD.
Jadi Yong tak boleh nak beri pendapat tentang tahap kesegaran makanan laut di sini.
Agak menjengkelkan juga bila budak lelaki ni bawa menu, mukanya masam kelat.
Yong tak suka betul sikap sombong macam tu waktu bekerja.
Kalau rasa tak suka kerja ambil pesanan, melayan pelanggan, carilah kerja di tempat lain.
Awak tu muda, macam2 kerja boleh dibuat, dik.
Oleh kerana restoran ni masak masakan ala Thai, jadi nama masakan pun guna nama2 Thai.
Ada banyak yang Yong tak faham.
Jadi Yong bertanya dengan baik
"Dik, yang ni masakkan nya macam mana?"
"Entah. Mana saya tahu. Bukan saya yang masak."
Eiiiiii...sakit betul hati Yong dengan jawapan macam tu.
Habis tu, takkan kau nak harap pelanggan pergi kat dapur tanya tukang masak setiap kali nak order makanan. Hampir2 sahaja Yong bangun dan tinggalkan restoran ni.
Tapi Yop macam cool je.
Maka, Yong pun act cool.
Kami memesan Ikan Siakap Masak Stim, Lala Masam Manis,
Sotong Goreng Tepung dan Sayur Campur Goreng.
Satu2nya perkara yang positif dari restoran ni ialah,
makanan siap kurang dari 10 minit rasanya.
Cepat sungguh.
Macam dah siap masak awal2 je.
Inilah Ikan Siakap Masak Stim. Cara dia masak sangatlah senang diagak.
Ikan tu dikukus. Kuah stim tu campuran asam limau, cili, halia dan sos cili thai.
Bagi Yong, tak sedap.
Ini bukan yang Yong harapkan.
Ini bukan yang Yong harapkan.
Terus terang Yong rasa, ini resipi budak sekolah rendah.
Another failed dish. Lala masam manis.
Yong tak suka betul bila makan di restoran seafood yang guna frozen seafood.
Isi lala dah keras, kejun, tak manis dan liat.
Kuah masam manis tu pun macam cincai je.
No wonder it took less than 10 minutes to cook everything.
No wonder it took less than 10 minutes to cook everything.
Kerabu mangga. Nothing special.
Sekali lagi, sos cili thai digunakan sebanyak mungkin untuk membuat kerabu ni.
Sayur goreng campur.
"Kalau macam ni, baik orang masak sendiri kat rumah, lagi best", Yop mengomel.
Order sotong goreng tepung, yang datang cucur tepung.
Andaikata Yong ke Port Dickson di lain masa, tidak akan Yong datang ke mari lagi.
Sudahlah pekerjanya sombong bukan main, bahan masakannya tidak segar.
Untuk apa yang kami makan ni, harganya RM70++
Sangat tak berbaloi.
Disclaimer:
1) Ulasan yang ditulis di blog ini adalah berdasarkan pengalaman sebenar, pendapat peribadi penulis dan mungkin juga bergantung kepada selera penulis sendiri.
2) Rasa itu adalah subjektif. Penulis tidak dan tak akan bertanggungjawab jika pengalaman anda berbeza atau tidak seperti yang diharapkan.
3) Pendapat dan komen adalah dialu-alukan.
4) Kepada pemilik restoran/gerai/kiosk, sekiranya ulasan yang diberikan adalah negatif, sila ambil perkara tersebut sebagai satu ulasan yang prihatin dari pihak penulis. Penulis mengulas dari sudut pandangan sebagai seorang pelanggan.
5) Penulis tidak menerima sebarang bayaran samada dalam bentuk wang atau bukan wang bagi menulis ulasan ini.
5) Penulis tidak menerima sebarang bayaran samada dalam bentuk wang atau bukan wang bagi menulis ulasan ini.
Labels: Makan-Makan
Kak, restoran mayang sari tu kt mane, batu brape ek?? teringin la nk pegi makan sane, aritu pegi mkn kt medan ikan bakar PD, biase2 je, xde best sgt, mhl je lebeh..
ReplyDeleteadeezzzz!! omg, i tgh google tmpt mana best nak makan ikan bakar kat PD and your blog keluar. i was reading this post not knowing it was you, pastu cos i liked your writing, i tgkla your other blog posts. when i saw your girl's picture, i was like, "mcm familiar je dia ni..", and as i scrolled further, i saw your pic and then i tgk url you... hahaha.
ReplyDeletebtw, mana best makan ikan bakar kat PD? Mayang Sari je ke? i want your review on mayang sari please!! :)
wow..ok. Chillax Yong..chillax. Gabra nak jawab dua respon.
ReplyDelete1. Dik Anon, kak Yong pun tak tahu cemana nak explain exact location of Mayang Sari, tapi klau dari arah Teluk Kemang menghala ke selatan, selepas Nasreen Seafood ni...sebelah kiri juga restorannya. Tempat meletak kenderaan mmg luas, sebab tanah kosong sebelah restoran.
Yang kat Medan Ikan Bakar PD mmg tak best mana pun. Setuju part mahal tu. Tempat duduk terhad. Tandas awam yahamat la jijik! Sampai sekarang perut meloya klau teringat keadaan tandas tu. Yucks!
2. Amsa. You know me? I'm still thinking..who la this cheery lady..haha. Forgive me, lenkali letak nama penuh siap binti sekali..hehe. Now I have to do guessing game pulak. Hint pun tak kasik. Unfair sungguh, lol.
Mayang Sari tu selalu menghampakan aku. Bukan sebab makanannya. Kalau sebab makanan, idak le aku nak ke situ lagi. The thing is, everytime aku ke sana, asyik tutup je.
Why?? Tell me why??? *a bit frustrated*
Well, untuk tidak menghampakan, nanti aku pergi ke PD next week, dengan harapan restoran ni dibuka and aku dapat buat review penuh.
For the time being, untuk lunch..I suggest you to try gila pedas melepang Asam Pedas at Asam Pedas. Lokasi, Teluk Kemang..tepi jalan je. Nak kenalpasti..dia guna surfboard warna tangerine/orange..tulis Asam Pedas.
Sebelah Asam Pedas, juga another restaurant Asam Pedas (Claypot). Never try that before, but asam pedas di sini mmg berpeluh dahi, berair hidung, meleleh air liur. It comes with sepiring ulam and sambal belacan. I don't see the need of that sambal belacan sebab mulut dah kebas dgn kuah asam pedas tu.
Kalau makan sambal and kuah sekaligus..mau bisu terus..hahaha.
Thanx for the info kak, definitely will go there this week. Kak yong@zeeda aziz is the best food critique ever, huhu
ReplyDeleteSalam buat admin.
ReplyDeleteMaaf jika sy membaca blog anda. Nama sy hj fared. Pengusaha medan ikan bakar mppd. Nama gerai sy samudra ikan bakar.
Saya terasa dukacita bila membaca ulasan puan mengenai restoran kami. Boleh tak kiranya jika puan ingin ke PD. Dtg ke restoran sy. Insyaallah sy akan mencadang sesuatu menu yg terbaik buat puan.
Walau mcm mana sekali pun sy hormat pendapat puan. Sekali lagi sy mohon maaf jika ada kesilapan
Sekian. Terima kasih.
-Hj Fared Samudra Ikan Bakar
Salam Tuan Haji Fared,
DeleteSaya pernah ke Medan Ikan Bakar PD tapi saya tidak menyatakan mana2 gerai secara spesifik.
Kalau tak silap saya ada 4-5 gerai disitu dan satu restoran yg besar di atas air.
Yang saya ulaskan adalah kebersihan tandas awam yang disediakan di kawasan itu, yang mana mungkin menjadi tanggungjawab pihak MPPD untuk memastikan keadaannya bersih untuk kegunaan awam.
Juga saya menyebut tentang tempat duduk agak terhad. Maafkan saya kalau saya katakan makanan yg disediakan kurang menarik. Namun begitu tidak saya katakan makanan yg saya makan itu adalah di gerai/restoran Tuan Haji.
InsyaAllah, jika Tuan Haji dapat mencadangkan menu yg boleh menarik minat saya, saya akan cuba singgah di restoran Tuan Haji dalam masa terdekat.
betulll nor pernah mkn kat ctu mmg ada byk lalat tp yg peliknya tgh2 mlm pn ada lalat...pelik kannn
ReplyDelete