Bila Laksa Penang dinobatkan sebagai one of the World's Top Ten Food,
actually seventh among the most delicious food in the world
(according to CNN International Food Survey), banyak Singaporean tak puas hati.
Yong baca banyak blog yang gila2 condemned Laksa Penang.
Kata pungent la, tengik la, too sour la, not authentic la...

Sebagai seorang yang dibesarkan di Pulau Pinang,
memperlekehkan Laksa Penang adalah satu perbuatan yang tidak boleh diterima.
Do not insult my feveret laksa ey!!
Singaporean kata Singapore Laksa gila2 punya best.
Addictive kata mereka.

Heshh...bukan nak cari gaduh dengan diorang pasal laksa.
Tapi Yong nak cuba rasa sejauh mana addictivenya Singapore Laksa sampai diorang hangen tak bley blah.

Ni laksa penang.
Pandang sekali lalu je dah kecur air liur.
Tu baru jeling2 pandang2. Belum ambik bau lagi.
Belum sentuh dengan sudu lagi.
Dalam mulut dah rasa basah.


Wanginya bau pudina..bau bunga kantan..daun kesum.
Pulak ada masam2 manis asam jawa berselang bau stok ikan segar.
Letak pula petis udang buat tambah manis kuah.
Emmm...panas2, masam2 manis, pedas2. KaPOWWW!!!


Tak pernah lagi Yong mengadap laksa dengan mulut kering.
Air liur dah otometik keluar bila nampak laksa.
Yang heran tu...nampak perkataan LAKSA pun..perut dah berlagu.
Kuatnya penangan Laksa Penang.

Then bila sampai Singapore, Yong mencari2 Singapore Laksa.
Bila pergi food court, ada la..tapi Chinese yang jual.
Halal ke tidak?

Pergi Orchard road, kat situ ada Asian Food Mall yang sarat dengan manusia.
Satu kerusi pun tak ada.
Tak boleh pun nak meninjau makanan apa yang ada kat situ.
Semua orang kebulur.

So Yong balik hotel, order Singapore Laksa dari room service.
Bila sampai...laaaa...
Ni macam mee kari daa...


Ada la prawn, fried tofu, fishcake, fishball..things yang kita letak dalam mee kari le.
Most of us pernah makan mee kari kan.
Kuah lemak, pedas2 sikit, manis2 sikit dek sambal tu.
Cuma mee kuning jadi mee laksa.

Honestly speaking, this is not addictive.
Yong pernah makan mee kari yang best masa kerja kat Astro circa 2003.
Yang tu sedap juga. Tiap2 minggu beli.
Tapi tak boleh lawan laksa penang la.

The thing is..tak banyak yang boleh masak Laksa Penang yang betul2 sedap.
Dulu ada satu stall dalam food court di SOGO KL.
Uncle ni punya laksa memang sedap sampai licin mangkuk.
Lepas SOGO buat renovation, uncle tu pun dah takde.
Frust weh! Kat KL bukan senang nak cari laksa penang yg betul2 menepati piawai.

Then dengan hati lara, pergi Queensbay Mall, Penang masa cuti.
Try laksa kat food court.
Dang!! Macam cerita Ratatouile.
Siap ada flashback gitu nyah~

Tapi, kali kedua pergi...dah tak sedap.
Rasa macam hampeh la pulak.
Ni yang nak marah..kejap sedap kejap sampah.

Oleh sebab itu Yong telahpun menemui resepi (bukan temui, actually memandai2 buat sendiri berdasarkan rasa) laksa yang kena dengan tekak Yong dan tidak menghampakan.
Rahsianya, ikan sardin atau ikan tamban, asam jawa (bukan asam keping), cili hidup (bukan cili kering).....etc.

Kesimpulannya...Laksa Penang dengan senang boleh beat Laksa Singapore.
*satu lagi laksa yang agak menarik bagi Yong. Laksa Sarawak. Rasa dia unik!*
.
.
.