Cuti sekolah telah pun bermula.
Yong nak runsing, pebenda la nak dibuat bebudak ni nanti.
Kalau nak bawak holiday, Yop pulak dah pergi kerja.
Tinggal Yong anak beranak je.

Kaki pun dah sakit nak jalan sana sini.
Memang no long journey le, that's for sure.

Alhamdulillah, ini la bagusnya duduk area town.
Ada je aktiviti musim cuti sekolah yang dibuat oleh macam2 syarikat.
Kelas tambahan la, kelas motivasi la, macam2 banner Yong nampak di sekitar Bangi ni.
Tapi takde la pulak yang sesuai untuk budak umur 6 tahun.

Sekali Yong bernasib baik, tengah merayap2 dalam fb, ada nampak iklan baking class for kids. Terus Yong tanya Sugarflour B.B.Bangi kot2 diorang ada offer class yang macam ni.

Lucky me..yep, they have it almost every month. Class fee is only RM40.
Huk e la...punya lama duduk Bangi, baru ni nak tahu.

Tak payah bawak apa2, just bawak apron dan tupperware untuk bawak balik hasil masakan.

Anyway, Yong signed up Danish for Donut and Float class.
Yong terpaksa kerja hari tu, so ipar Yong temankan Danish pergi ke kelas.

Photobucket

Menurut mak ngahnya, Danish ni sekejap dibulatkannya doh tu, sekejap lagi dilubangkan, pastu dah elok2 ada lubang...diulinya balik, pastu dibulat, dilubang, diuli....

Orang lain dah sudah..dia sibuk dok main doh tu macam plasticine.
Sudahnya mak ngah terpaksa came to the rescue sebab chef nak mula menggoreng.

Photobucket

Photobucket


Walaupun chef ni dah berpengalaman dalam bidang bakery, tapi nampak benor chef takde skill mengagak tahap kepanasan minyak dalam kuali.

Kecekapan chef mula diragui pelajar dan juga ibu bapa yang hadir.

Photobucket


Danish maybe tengah fikir..."nanti mommy balik, Danish nak cakap kat mommy yang Danish dah pandai buat donut sendiri."

Iye la tu...kalau mak ngah tak siapkan...sampai ke sudah donut ko tak abis uli.

Photobucket

Photobucket


His favourite part in this class. Playing with colourful chocolate rice, main tabur2 atas donut.

Photobucket


Tadaa!! Siap dah donut yang Danish uli2, lubang2, bulat2, uli2....
Hasilnya, sedap juga!

Donut tu lembut je walaupun disimpan dalam peti sejuk.
Mungkin Danish terlebih uli kot?
Photobucket